Nová strana má také novou povinnost

29. 11. 2009 16:18:20
Dne 28.11.2009 proběhl v pražském hotelu s podobným názvem ustavující sněm nové strany TOP09, na kterém byly zvoleny konkrétní osobnosti do vedení strany.

Což není nic nového, taková běžná záležitost. Když se něco nového zavádí, je vždy třeba obdobných procedur, které vyplývají z pokynů sestavených třebas pro fungování strany.

A tak to proběhlo i v sobotu 28.11., a jako nová strana všeobecně překvapuje víceméně stále rostoucí podporou od občanů a oblibou předních představitelů.

Že je takováto událost někomu trnem v oku, se ví obecně již dlouho. Především stranám, kterým tato nová strana nepřinese nic pozitivního.

Z pohledu rozložení politického spektra se dá předjímat, hlavně pro možnou spolupráci po volbách, že tato strana (hlavně její kus utržený z volebního koláče) vadí levicovým stranám ČSSD a KSČM. Nedá se z 99,9 % očekávat, že by se strana TOP09 přidala k těmto dvěma stranám, které chtějí „všechno pro všechny“, jen pro sebe „malinko více“.

Předpoklad možné spolupráce se jeví jako reálný se stranami ODS, KDU-ČSL, SZ, případně i s jinými stranami, které by se dostaly do parlamentu překročením (pro mne stupidní) 5% hranice. Tam ta možnost je značně vyšší, pokud bude ochota ke spolupráci z jiných stran viditelná.

Mediální vyjádření jsou k tomuto různá, na tomto blogu jsem se setkal také s různými přístupy bloggerů a diskutérů. Mnohdy až překvapující, ale po zamyšlení jsem dospěl k závěru, že logické. Aspoň zčásti.

Včera jsem v diskusi reagoval na článek pana Františka Matějky, který jako zástupce Strany Svobodných také dle mého úsudku vyhledává příležitosti k tomu, aby mohl hanit tuto novou stranu a její představitele, jelikož mají větší úspěch na politické scéně před volbami, než jeho Strana Svobodných. Ať už se má jednat o „přeběhlictví“ nebo „stranění veřejnoprávní televize“ více v prospěch TOP09. Frustrace je z jeho článků tak značná, že velmi zastírá možnost objektivního pohledu na věc. Již jedenkrát jsem mu v diskusi napsal, že jeho přístup může spíše vyvolat kontraproduktivitu, ale tuto připomínku nebere dále v úvahu.

Dnes jsem objevil článek pana Františka Cerhy, kde jsem si přečetl hodně věcí, které jsem dosud vůbec nevěděl, i k když sleduji dění na politické scéně někdy více než je zdrávo. Také jsem si přečetl, že autor je též angažovaný, stranící ODS. Jeho čtivost článku je velmi vysoká, ale to víme všichni, že se to dá zajistit různými způsoby. Karma vs. čtivost vůbec neodpovídá vyhledávaným a oblíbeným bloggerům, diskuse pod jeho články není povolena, takže jsem autorovi ani nemohl napsat, že má značnou, až bujnou fantazii, a že uvádí klamné informace, například mne ihned zaujalo: napsal, že pan Jaromír Drábek je exlidovec. Celý den jsem včera podvědomě poslouchal zprávy a bylo uváděno, že pan Jaromír Drábek jako bývalý prezident Hospodářské komory ČR poprvé vstupuje do řad politiků. Tak jsem šel pátrat, a jeho informaci jsem chtěl dementovat v diskusi, což nejde. Co vadí ODS na TOP09? Nejspíše konkurent ve sféře, kde měli zatím prim, jinak to nechápu. Bral bych je jako pomocníky.

A tak mne druhý případ účelové devalvace úspěchu druhých opět přiměl k napsání článku.

Panu Kalouskovi a panu Schwarzenbergovi též napíši výzvu:

Pokud se Vám a Vaší straně podaří vstup do parlamentu při následných volbách takovým způsobem, jak se předpokládá, možná ještě lepším, měli byste poděkovat nejen svým zastáncům a členům, ale také svým odpůrcům, kteří zvláště v poslední době opačným efektem jejich konání velmi přispívají k Vaší popularitě a zájmu občanů o Vaši stranu a její program.

Je to z mé strany takový malý úkol, ale věřím, že po úspěchu poděkujete i jim.

Petr Johan 29.11.2009

Aktualizováno 30.11. v 0:35 hodin

Jsem velmi rád za reflektování mých připomínek panem Cerhou, který přidal informace vysvětlující jeho postoj do článku http://cerha.blog.idnes.cz/c/112696/Kalousek-vzorne-plni-sen-Josefa-Luxe.html jako aktualizaci.

Na základě jeho vyjádření nelze věřit vyjádřením redaktorů a komentátorů z televizních zpráv a je nutné veškeré informace prověřovat. Toto si nemyslím, svůj zdroj informací jsem uvedl. Bylo by potom nutné vyžádat opravu zpráv od České televize.

Bohužel jsem se setkal v článku p.Cerhy s jasným označením pana Jaromíra Drábka jako "exlidovec", což je rozporná informace, na kterou jsem reagoval.

Na čtenost článku mne zarazila skutečnost, že tento článek přečetlo v době, kdy jsem jej četl já asi 2200 čtenářů a článek byl starý přibližně 5 hodin. Okolní články nepřesáhly 500 čtenářů, proto vznikla asociace podporované čtenosti jiným způsobem, než je běžné. To, že je článek ve Výběru, jsem netušil, jelikož s podobným zobrazováním blogu nepracuji. A za toto se pane Cerho omlouvám.

Jinak fantazie je vážně velmi velká, a s podobným popisováním osob v politice se setkávám spíše od anonymních diskutérů. Víceméně řečeno selsky: když něco nevím, tak o tom nepíši.

Petr Johan

Autor: Petr Johan | neděle 29.11.2009 16:18 | karma článku: 9.46 | přečteno: 1275x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.71 | Přečteno: 394 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.99 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 432 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 82 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1631
40 let mlád. Dle "hlasu lidu" jsem primitivním antikomunistou, nestydím se za to. Pravicově smýšlející člověk, který si nenechá očkovat nesmysly. V diskusi používám své jméno a příjmení, to mnoho lidí nedokáže, se podepsat pod svá vyjádření. Spíše Vám pod anonymním nickem a kodexem nepovolenou profilovou fotografií budou niemandi vyhrožovat fyzickou likvidací, než by se podepsali pod svá slova.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...